Get Latest Exam news, Private & Government Job Alerts and Free Study Materials for Exam preparations.

Important GK Questions for Class 5

GK Questions & Answers for Class 5: Here are 100+ GK questions for class 5 students that will boost confidence to participate in various competitions and quizzes

1. Name the Folk Dances of Tamil Nadu

Answer: Bharatnatyam, Oyilattam, Karagatam

2. Name the national Bird of the United Kingdom.

Answer: Robin

robin bird
Robin Bird

3. Which day is celebrated as World Environment Day?

Answer: June 5

4. What is the full form of GB?

Answer: GigaByte

5. What is the full form of MB?

Answer: MegaByte.

6. 1 GB equals how many MB?

Answer: 1024 MB

7. What is the full form of KB

Answer: Kilobyte

8. What is the height of Mt. Everest?

Answer: 8849 meters

9. Name a few animals in Mt. Everest

Answer: Snow Leopard, Himalayan Black Bear, · Himalayan Tahr, · Himalayan Goral, · Red Panda.

10. Where is Mt. Everest Located?

Answer: Nepal and China

11. Who lives on Mt. Everest?

Answer: Sherpas tribe

12. Name a few mountain ranges in India.

Answer: Western Ghats, Eastern Ghats, Himalayas, Aravalli, Karakoram, Pir Panjal, Purvanchal

13. Which is the wettest region in India?

Answer: Cherrapunji

14. Which is the hottest place in India?

Answer: Banda, Uttar Pradesh.

15. What is the Lifespan of the Indian Bengal Tiger?

Answer: 8 – 10 years

16. Which is the smallest district in India?

Answer: Mahe District, Puducherry

17. Which is the largest district in India?

Answer: Kutch, Gujarat

18. Name a few Indian Dog Breeds.

Answer: Rajapalayam, Kanni, Pariah, Chippiparai

19. Which is the richest city in India?

Answer: Mumbai

20. Who is the richest man in India?

Answer: Mukesh Ambani

21. Who is the richest woman in India?

Answer: Savitri Jindal

22. Which is the largest river in India?

Answer: River Ganges

23. What is the most Popular Staple in India?

Answer: Rice

24. Who is the richest man in the world?

Answer: Elon Musk

25. What is the chemical formula for water?

Answer: H20

26. What is the chemical formula for Carbon dioxide?

Answer: C02

27. Which is the longest bone in humans?

Answer: Femur, thighbone

28. Who owns the android operating system?

Answer: Google

29. Name a few search engines.

Answer: Google, Bing, Yahoo, Yandex

30. Where is the largest Goldmine Located?

Answer: Muruntau mine in Uzbekistan

31. Which is the largest oil-producing country?

Answer: Saudi Arabia

32. Which is the largest mango-producing country in the world?

Answer: India

33. Name a few noncommunicable diseases in human beings.

Answer: Diabetes, Cancer, heart disease

34. Name a few communicable diseases in human beings.

Answer: HIV, Tuberculosis, COVID-19, Chicken Pox, Influenza

35. What treatment is used to treat bacterial infections?

Answer: Antibiotics

36. Who discovered the smallpox vaccine?

Answer: Edward Jenner

37. Who discovered the Raman effect?

Answer: C.V Raman

38. Name a few fatal diseases in dogs.

Answer: Rabies, Canine distemper

39. At What temperature, it is considered as Fever in Humans?

 Answer: 99°F to 99.5°F (37.2°C to 37.5°C)

40. What is a normal body temperature in humans?

Answer: 97°F to 98.9°F

41. What is the name of an active volcano in India?

Answer: Barren Island

42. What is the most spoken language in India?

Answer: Hindi

43. Name the colors in the rainbow.

Answer: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red

44. What are the 3 Primary Colors?

Answer: Red, Yellow Yellow

45. What is the brightest color?

Answer: Yellow

46. Name two greatest epics in the Sanskrit language.

Answer: Ramayana, Mahabharata

47. Who is the author of Mahabharata?

Answer: Vyasa

48. What is the birthplace of Buddha?

Answer: Lumbini Province, Nepal

49. What is the natural source of Vitamin D?

Answer: Sun

50. Name a few foods for brain health.

Answer, Fish, Eggs, Nuts