100 GK Questions for Class 4

General knowledge can instill curiosity in young minds and motivate them on the path of acquiring more knowledge. Acquiring new knowledge can shape the young mind and be a thrust for achieving their wish in life.

General knowledge can be any valuable information in the world, which can be about people, plants, animals, planets, science, technology, politics, literature, medicine, inventions, and nature.

So here we have compiled 100 amazing gk questions with answers for class 4 children to deepen their knowledge.

1. What is the Scientific name for Human Beings?
Answer: Homo Sapiens

2. How many continents are there in the world?
Answer: 7

3. What is the largest continent in the world?
Answer: Asia

4. What is the largest country in the world?
Answer: Russia

5. What is the most populous country in the world?
Answer: China

6. What is the Biggest Animal in the world?
Answer: Blue Whale

7. Who invented the first computer?
Answer: Charles Babbage

8. Who invented the internet?
Answer: Vinton Cerf and Bob Kahn

9. Who invented the first mobile phone?
Answer: Martin Cooper

10. Who invented the first Television?
Answer: Philo Farnsworth

11. What is the largest democratic country in the world?
Answer: India

12. What is the most spoken language in the world?
Answer: English

13. Who invented the light bulb?
Answer: Thomas Alva Edison

14. Which is the tallest mountain in the world?
Answer: Mt. Everest

15. What is the second tallest mountain in the world?
Answer: K2

16. What is the Second Largest Country in the world?
Answer: Canada

17. What is the third-largest country in the world?
Answer: China

18. What is the largest organ in the Human body?
Answer: Skin

19. What is the only human organ that has no blood supply?
Answer: Cornea

20. What organ is responsible for blood circulation?
Answer: Heart

21. What is the Fastest Animal on Land?
Answer: Cheetah

22. What is the full form of Wi-Fi?
Answer: Wireless Fidelity

23. What is the full form of ATM?
Answer: Automatic Teller Machine

24. When is World Environment Day Celebrated?
Answer: June 5

25. Which is the Second Most Spoken Language in the world?
Answer: Mandarin

26. Who is the first President of the United States of America?
Answer: George Washington

27. What is the tallest Statue in the world?
Answer: Statue of Unity, India.

28. What is the tallest building in the world?
Answer: Burj Khalifa

29. What is the Longest River in the world?
Answer: Nile

30. Who is the first president of India?
Answer: Rajendra Prasad

31. What is the tallest animal in the world?
Answer: Giraffe

32. Who discovered the vaccine for Small Pox?
Answer: Edward Jenner

33. Who invented the Aeroplane?
Answer: Orville Wright and Wilbur Wright

34. Who invented the electric motor?
Answer: Michael Faraday

35. Who invented radium?
Answer: Marie Curie and Pierre Curie

36. What is the chemical formula for water?
Answer: H2O

37. What is the chemical formula for oxygen?
Answer: O₂

38. Who is the father of India?
Answer: Mahatma Gandhi

39. Who is the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru

40. When did India get Independence from British rule?
Answer: August 15, 1947

41. Who is the first woman Prime Minister of India?
Answer: Indira Gandhi

42. What is the oldest Epic in the world?
Answer: Epic of Gilgamesh,  2500 – 1300 BCE

43. Which is the oldest Language in the world?
Answer: Tamil

44. What is the Chemical Formula for Gold?
Answer: Au

45. What is the Chemical Formula for Iron?
Answer: Fe

46. Name any three Human Blood Groups.
Answer: O+, A+, B+

47. People belonging to Which Blood Group are called Universal Blood Donors?
Answer: O+

48. People belonging to Which Blood Group are called Universal Blood Recipients?
Answer: AB+

49. Name any three Greatest Scientists.
Answer: Thomas Alva Edison, Edward Jenner, Alexander Graham Bell

50. Who invented the Telephone?
Answer: Alexander Graham Bell

51. Who discovered Anesthesia?
Answer: Horace Wells

52. Who invented the first Automobile?
Answer: Karl Benz

53. Which is the Biggest Animal on Land?
Answer: African Bush Elephant

54. Who invented the printing press?
Answer: Johannes Gutenberg

55. What is the Strongest Metal on Earth?
Answer: Tungsten

56. What is the Lightest Metal on Earth?
Answer: Lithium

57. What is the Language of computers called?
Answer: Programming Language

58. Name any three Computer Programming Language?
Answer: C, C++, Phython

59. Name any three Nobel Prize Laureats from India.
Answer: CV. Raman for Physics, Mother Terasa for Peace, Rabindranath Tagore for Literature

60. What is the national sports of India?
Answer: Hockey

61. How many players are there in Hockey in each team?
Answer: 11 Players

62. What is the national sports of England?
Answer: Cricket

63. How many Players are there in each cricket team?
Answer: 11 Players

64. Who is the fastest runner in the world?
Answer: Usain Bolt

65. How may players are there in basketball in each team?
Answer: 5

66. What is the national flower of India?
Answer: Lotus

67. What is the national animal of India?
Answer: Tiger

68. What is the smallest bird in the world?
Answer: Hummingbird

69. What is the national tree of India?
Answer: Banyan Tree

70. What is the largest bird in the world?
Answer: Ostrich

71. What is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

72. What is the deepest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

73. What is the largest planet in the universe?
Answer: Jupiter

74. What is the most habitable planet in the solar system?
Answer: Earth

75. What is the hottest planet in the solar system?
Answer: Venus

76. What is the coldest planet in the solar system?
Answer: Pluto

76. What is the national fruit of India?
Answer: Mango

77. What is the birthday of Mahatma Gandhi?
Answer: October 2, 1856

78. When did India become a Republic Country
Answer: January 26, 1950

79. What is the smallest country in the world?
Answer: Vatican city

80. What is the largest lake in the world?
Answer: Vembanad Lake in Kerala

81. Who is the head of India?
Answer: President of India

82. What is the capital city of India?
Answer: New Delhi

83. What is the highest court in India?
Answer: Supreme Court

84. Where is the Supreme Court of India located?
Answer: New Delhi

85. What is the young one of Butterfly?
Answer: Caterpillar

86. What is the young one of Frog?
Answer: Tadpole

87. What are the 3 Primary colours?
Answer: Red, Blue and Yellow

88. What Colours are there in Rainbow?
Answer: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, and Red

89. What is the Colour of water?
Answer: Colourless

90. What is the young one of Monkey?
Answer: Infant

91. Which part of the plant transports water and nutrients from root to other parts of the Plant’s body?
Answer: Stem

92. What gives plant leaves its green colour?
Answer: Chlorophyll

93. Who wrote the epic Mahabharata?
Answer: Vyasa

94. Who wrote the epic Ramayana?
Answer: Valmiki

95. A Square has 4 sides. True or False?
Answer: True

96. How may sides does a triangle have?
Answer: 3

97. CPU stands for?
Answer: Central Processing Unit

98. What is the Full form for MBBS?
Answer: Bachelor of Medicine and Bachelor of Science

99. A doctor for heart called?
Answer: Cardiologist

100. A Doctor for Kidney Called?
Answer: Nephrologist

Shopping Cart